PU ERH - Kõige müstilisem tee maailmas!

Miks on Pu erh teed sinu ellu vaja? Lihtsalt öeldes on see kõige maagilisem ja müstilisem tee maailmas. Seekord aga süveneme pikemalt tema võlu ning kasulikkusesse.

Pu erh’i korjatakse ja toodetakse traditsiooniliselt Edela-Hiinas Yunnanis  (Yunnan džungel ulatub ka Vietnami ja Laose maadele, kust võib samuti tulla pu erh tee), tee sünnikohas. Kui pu erh ei ole pärit Yunnanist, siis ei saa see olla pu erh, kuna mujal piirkondades puuduvad lehtedel looduslikud bakterid, mis panevad tee naturaalselt fermenteeruma. Oma nimetuse on ta saanud linna järgi, kus sellist tüüpi teega esialgu hakati kauplema. Pu erh’i tehakse spetsiifilisest laialehelisest teetaime alaliigist ja tihti korjatakse lehed teetaimedelt, mis on lastud puudeks kasvada, olles seetõttu palju vanemad kui teepõõsad, millelt korjatakse lehed suuremates tehastes või farmides. See tähendab aga suurt tõusu lehe kvaliteedis ja omadustes.  

Sheng vs Shou
Pu erh kategooria jaguneb lihtsustatult kaheks - sheng (toores, roheline) ja shou (küps, tume). Sheng on traditsiooniline ning läbib naturaalse fermentatsiooni ja post-fermentatsiooni protsessi.  Öeldakse, et sheng pu erh valmib täielikult 70 aastaga, kuid nõudlus selle imelise tee vastu on suur ning aina nooremad teed saabuvad turule.  Selle tõttu loodigi shou pu erh versioon, mis saavutatakse kiir-fermentatsiooni teel umbes 2-3 kuuga. Tulemus on tohutult erinev autentsest sheng pu erh teest, kuid siiski vägagi põnev. Enamik Euroopa turul liikuvatest pu erh teedest on hetkel shou ehk tume pu erh, kuna on tihti odavam kui sheng versioon.   

Protsessimeetodit pealiskaudselt seletades läbib pu erh kääritus- ja laagerdusprotsessi, kus kuivatatud teelehed tihti fermenteeruvad ja laagerduvad  mitu kuud või aastat. Üldiselt kehtib põhimõte - mida vanem seda parem. Sheng pu erh teede puhul kehtib see eriti. Shou pu erh'i kiir-fermentatsioon kujutab endast kogumist, mis sarnaneb olemuselt Eestis vägagi tuttavale kompostihunnikule. Lehed kuhjatakse kokku, niisutatakse ja seejärel lehed fermenteeruvad termoteki all kuskil 2-3 kuud, mille tulemuseks on tume pu erh tee. 

PS: See on väga lihtne seletus pu erh'i keerukast olemusest. Alustuseks soovitame juua pu erh teed, misjärel saab kõige paremini süveneda sellesse maailma!

Mõju ja olek
Pu erh on ülejäänud teedest täiesti erinev: nii selle valmistamise, mõju, aroomi kui loomulikult ka maitse poolest. Teel on väga maalähedane lõhn, mis mõnele kohe omaseks saab, kuid teisteni jõuab pärast kerget intrigeerivat algset šokki. Kuigi pu erh’is on vähe kofeiini, tunnevad paljud end pärast teejoomist nii erksana, et ei suuda isegi tunde hiljem uinuda. Huvitaval moel leiavad jälle teised, et tee on pigem rahustav, nii et uni tuleb peale kiiresti ja kergelt. 

Kindlasti ei ole meie ainsad, kes peavad pu erh’i kõige müstilisemaks teeks, üheks vähestest, ilma milleta oleks elust justkui midagi puudu. Pu erh nõuab keevat (mitte lihtsalt keedetud ja jahtunud) vett. See on ainus tee, mis muutub ajaga paremaks ja mida ei hinnata mitte selle värskuse, vaid vanuse järgi; ainus tee, mis läbib täieliku kääritamisprotsessi ning mille mitu järjestikust tõmmist sisaldavad tervislikke mikroobe ja baktereid...

On leitud, et pu erh on suurepärane sõber aitamaks sul leida teed puhtama ja tervislikuma keha suunas. Väga paljud joovad pu erhi just eesmärgiga end puhastada. 

Kõige lõpetuseks soovitame sul oma ellu tuua pu erh tee ja kogeda maagilisust, mida see suudab sulle pakkuda. Pu erh ei jäta mitte kedagi külmaks, olgu see hea või isegi algul võõras emotsioon.

Siin ka üks suurepärane video Pu erh teest, mis aitab ehk rohkem sellest teekategooriast aimu saada. 
Eelmine
Yerba Mate - Vägi tassis!
Järgmine
Matcha - Roheline elujõud!

Vastused puuduvad

Email again: