Kommenteeri

Oolong tee

Oolong tee (wūlóng chá) jääb oma iseloomult rohelise ja musta vahepeale olles poolenisti oksüdeeritud. Tal on omapärane aromaatne lõhn ja selgelt eristatav maitse.  Hiina keeles tähendab Wu Long musta draakonit ja viitab väga tumedale toonile, milliseks lehed muutuvad kuivatamise käigus.

Oolong tee on maailmas kõige laiema spektriga kategooria - tehniliselt iga tee, mille oksüdatsiooni tase on 15-85% vahel peetakse oolongiks. See tähendab, et erinevaid oolongeid maailmas on tohutult - mõned on väga lähedased rohelisele teele olles lillelisemad ja taimsemad maitsete poolest kuid pisut sügavama sisuga, samas paljud teised on väga lähedal punasele/mustale teele, ainult veidi värskemad/rohelisemad ning rohkem puuviljaste, puiduste või isegi vürtsikate nootidega. Paljud oolongid on rullitud palli kujuliseks (enamjaolt rohelised oolongid), samas kui teised on terved ning pika lehega (üldiselt traditsioonilisemad tumedamad oolongid). Seega on oolong tee kategooria justkui lõputu, kus leidub kõigile midagi.

Töötlemine

Oolongi töötlemine on üks keerulisemaid ja nõuab kõige rohkem osavust. Oma kompleksse töötluse tõttu on varieeruvus piirkonniti väga suur. Oolong korjatakse väga konkreetsel ajal, mil nad ei ole ei liiga õrnad ega liiga küpsed. Närtsitamist tehakse nii sees kui väljas päikese käes, et lehti muuta pehmemaks ja oksüdeerida. Kõige rohkem eristatav faas töötluses on raputamine närtsitamise ajal. Selle käigus lehed raputatakse bambuskandikutel, et muljuda lehtede ääri. Kõige parematel oolongitel on punased ringid leheäärtes, mis näitab tõeliselt meisterlikku raputamist. Pärast seda tee praetakse pannil, et peatada oksüdatsiooni ja tappa mitmeid ensüüme, mis muudavad tee mõrkjaks. Kuumutatud teed hakatakse kohe rullima, et lagundada rakkude kesti ja tekitada edasist oksüdeerumist. Viimaks traditsiooniline oolong röstitakse puusütel, kuigi on mitmeid rohelisemaid, vähem-röstitud oolong teed tänapäeval, milleks kasutatakse elektrilisi seadmeid.

Oolong on kas pikliku või ümara kujuga. Ümara kujuga oolongit rullitakse tihedalt pallikesteks kolmest või rohkemast lehest kasutades selleks kangast, mis keritakse kokkusurutud ringjaks vormiks. See traditsioon sai alguse Anxi piirkonnas, Lõuna-Fujian’is ja laienes Kesk-Taiwani.  Piklik versioon saavutatakse sooniliste bambusmattide peal, mille käigus moodustuvad pikad ja väändunud teelehed.

Mõju
Oma omadustelt pidurdab oolong vananemisprotsessi, kiirendab seedimist ja mõjutab positiivselt kogu inimese metabolismi. Rohkem vaimsel tasandil, oolong aitavat inimestel saavutada uuesti tasakaal taeva ja maaga, taim püüab sisendada harmooniat.

Lisa kommentaar

Email again: