Kommenteeri

Must tee

Must tee (Hei Cha) on üks järjekordne müstiline tee. Samuti fermenteeritud tee Hiinast, siinkohal siis kiirfermentatsiooni tehnikat kasutades. Neil teedel on võime viia inimene rahulikku keskmesse ning näidata seda kaunist maailma ühe väga ilusa paigana.

Erinevad Hiina regioonid toodavad omaenda Hei cha teed (näiteks Liu Bao tuleb Guanxi piirkonnast, Liu An aga Hunan ́ist) ja igaüks neist on erineva mõju ning toimega, toetudes traditsioonilisele Hiina meditsiinile. Siiski kõik on fermenteeritud ja tihti parimad vanutatud mitmeid aastaid. Turuhind antud teekategoorial on olnud tuntavalt madalam Pu erh teedest, kuid paistab, et see on muutumas.  

Musta tee puhul on põhiliseks omaduseks järel-töötlus kuhjamisega. Mitte nagu eeltöötlus punase tee puhul oksüdeerimiseks, vaid rohkem nagu komposteerimine, mis hõlmab baktereid ja fermenteerumist. Tavaliselt tee korjatakse, närtsitatakse, praetakse pannil ja rullitakse. Kuhjamise meetod varieerub erinevate teesortide puhul, kuid kõik vajavad niiskust ja temperatuuri, et soodustada bakterite kasvu.

Liu Bao

Traditsioonilise Liu Bao tee iseloomulikud sammud on fermenteerimine niisketes kuhjades (wodui), kokkupressimine aurutades ja vananemine – mida vanem tee seda parem kvaliteet. Liu Bao kohta kasutatakse sõnu nagu punane, rikkalik, küps ja pehme. (hong, nong, chen, hou).



Töötlemine
Traditsionaalne tootmisprotsess näeb välja järgmine: toored lehed→ sõelaga sorteerimine → kuhjamine /heaping → esialgne aurutamine → aurutamine kuhjades → kuhjade lahutamine → lehtede laiali jaotamine jahtumiseks → teine kuumutamine → pakkimine bambuskorvidesse → laos vananemine. Valminud Liu Bao jagatakse viide klassi/kategooriasse. Esimese kategooria jaoks on vajalikeks omadusteks: tee lehed on tugevalt keerdus ja ühtlase suuruse ning kujuga, mustjaspruuni värvuse ja õrna läikega. Maitse peab olema pehme ja rikkalikult beetlipähkline, tõmmise värvus erkpunane ja tõmmanud lehed õrnad ning ühtlase suurusega. 

Mõju
Viimastel aastatel, Hiina mustad teed on muutnud populaarsemaks terves maailmas ja müügikogused ülemere on tõusnud. Liu Bao on teeninud mitmete teearmastajate lugupidamise oma tervisele kasulike omadustega ja erilise karakteriga. Seda võrreldakse lausa musta kullaga. Wuzhou rahvas on öelnud, et kui see tee puudutab su suud, siis kaovad kõik mured ja kui jõuab kõhtu, tõuseb su hing kõrgustesse.  

Liu An

Kui küsida teehuvilistelt, mida nad arvavad Liu An teest, siis tõenäoliselt kuuleb mitmeid erinevaid vastuseid. Taiwanlased võivad öelda, et see on pehme, rafineeritud tee eristuva lõhnaga, mis meenutab ženšenni; toob rahuliku mõõduka tunde joojale. Teised vastukaaluks arvavad, et Guangdongis aastaid tagasi vaid rikkad perekonnad olid varustatud An teega – mida vanem ja rikkalikum tee, seda väärtuslikum ta oli. Mõned teavad Liu An’i kui eelistatud jooki sigari kõrvale Hong Kongi kõrgklassi inimeste seas. Väidetavalt pidi tee hajutama liigset sisemist kuumust sigari suitsetamisest. Veel mäletatakse, et Hong Kongi restoranides serveeriti vanal ajal kahte tüüpi musta teed – lahtise lehega Yunnani pu erh ja Liu An teed.

Mitmed teeinimesed Hong Kongis, Guangzhou ja Taiwanis tunnevad tugevat sidet Liu An teega tema õrna, magusa ja pehme maitse pärast ning aromaatse auru tõttu, mis soojendab läbinisti. 

Töötlemine
Teed korjatakse hilisest aprillis kuni mai alguseni (Guyu). Lehed jäetakse välja üleöö, et imada endasse hommikust kastet Bailu (valge kaste) ajal. See peaks säilitama ja maitsestama lehti. Omapärane on see, et tee kuivatatakse kuni 70%-ni, mis jätab ta üsna pehmeks. Pärast seda tee lehed kogutakse suurtesse bambuskorvidesse, mis läbivad umbes tunni ajast kuhjumist enne teist kuivatamist. Siis tee tükeldatakse, segatakse, sõelutakse ja jaotatakse taseme järgi.

Mõju
Liu An teel on mitmeid kasutusvõimalusi traditsioonilises Hiina meditsiinis. Kunagi seda lisati ravimite sisse kui juhtiv/suunav taim, et tõsta rohu tõhusust. Samuti joodi seda loomuomaste tervislike mõju tõttu. Tegemist on ühe teega, mis aitab eemale peletada rõskust kui ka liigset kuumust kehas.

Nagu Pu erh, muutub Liu An samuti aja jooksul paremaks. Qimen’is Luxi külas 1930ndate keskel sai Liu An tootmine pausi pea rohkem kui pooleks sajandiks. Üheks põhjuseks oli poliitiline taust, muutuv ühiskond ja sõjategevus, teiselt poolelt aga tema keerulised meetodid tootmisel. Terve protsess võtab aega üle kaheksa kuu ja lehed läbivad viit kuumutamise faasi (kill-green, drying, high-heat firing to enhance the fragrance, steaming and charcoal drying), millele lisaks peab hoiustama valmis teed kolm aastat enne müüma hakkamist.

Lisa kommentaar

Email again: