Matcha - Roheline elujõud!

Intensiivse rohelise värvusega pulbriks jahvatatud tee, mis vajab spetsiaalset ettevalmistust ja pakub täiesti unikaalset maitset ning kogemust. Matcha on ülim roheline tee  ja nagu ei ükski teine. Miks? Seda saad lugeda siit!


Tee lugu
Matcha on sõna otseses mõttes kõigist teedest kõige Zenim. Pulberteest sai norm Songi Dünastia ajal (960-1279) ja võeti kasutusele Chani budistide poolt (Jaapanis tuntud Zen budistidena), kellele meeldis religioosse tseremoonia osana ühisest tassist juua. Kuna zen budism toodi sel ajal Jaapanisse (munk Eisei poolt 1191 aastal), jäi see tee vorm nende rituaalide keskseks ja kujunes hiljem ainsaks teesordiks, mida Jaapani teetseremooniatel (chanoyu) kasutati. Tol ajal kasutasid mungad matchat ka ärkvelpüsimiseks pikkade meditatsioonide ajal. Matcha teetseremooniad on Jaapanis säilinud tänapäevani. Rituaal tugineb Zen budismi neljal põhimõttel – harmoonial, austusel, puhtusel ja sisemisel rahul.
Seda teed valmistatakse värskeimatest ja parimatest teelehtedest, mis kuuluvad tencha klassi. Need lehed on varjutatud bambusevartega kuni 3 nädalat enne (aasta esimest) saagikoristust, et ärgitada taime tootma kõrgel tasemel klorofülli, mis muudavad matcha maitse magusamaks, pehmemaks, sametisemaks (odavama klassi matchadel seda varjutust ei tehta ning seepärast maitsevad mõrudalt ja kibedalt). Samamoodi on toodetud ka Gyokuro, Jaapani kõrgeima klassi roheline purutee. Töötluse erinevused viivad kas gyokuro, kabuse sencha või tenchani. Matchat tehes ei rullita lehti, vaid aurutatakse koheselt peale saagikoristust ja kuivatakse seejärel korralikult läbi. Kuivatatud teed kutsutakse tenchaks. Pärast rootsude eemaldamist jahvatatakse tencha mitmeid kordi üle spetsiaalse masinaga, millel on graniidist veski, kuni saadakse parim pulber – matcha.

Matcha - kallis või odav?!?
Tänapäeval liigub turul palju matchat, mis tegelikult ei ole päris õige matcha. See tekitab väga palju vale arusaamu matcha olemusest, maitsest, mõjust ja tema hinnast. Näiteks ütlevad päris tihti inimesed, kes elus matchat proovinud, justkui ühest suust, et see jook on kibe, mõru, kalane, ebameeldiv... See kogemus põhineb aga arvatavasti väga kehva kvaliteediga matcha joomisest, mis pigem maitsevadki mõrult ja ebameeldivalt, kuna on puudulik kõrge-kvaliteediline töötlus, mida tehakse premium taseme matchadel.  Sellise protsessi alla kuuluvad: lehtede varjutamine (loe ülalt), rootsude eemaldamine, peen jahvatus. See kõik mõjutab matcha maitset väga ning madalama klassi odavad rohelise tee pulbrid ei saagi tassis hästi maitsta. Nad on mõeldud küpsetamiseks, smuutide, kokteilide, lattede valmistamiseks. Lisaks tuleb veel juurde oskuslik valmistamine,mis omakorda mõjutab lõpptulemit (loe altpoolt lisaks ja vaata ka videot). Seega meie seisukoht on ja jääb alati, et matcha on premium toode ning peab alati olema kallim (ca. 300-1500€ / kg kohta on täiesti tavaline ja normaalne). Kõik teised nii öelda matchad peaksid olema kutsutud kui rohelise tee pulbrid, mis, nagu juba öeldud, kuuluvad pigem kokkamise maailma.

Mõju
Matcha puhul tarbitakse kogu teeleht, nii et keha saab väga suure doosi A-, E- ja C-vitamiini (antioksüdandid), samuti suurtes kogustes aminohappeid, mineraalaineid ja polüfenoole. Lisaks tugevdab immunsüsteemi, võib turgutada keha jääkainete väljutamist ja alandada kolesteroolitaset. Vaimu teravdav ja äratav mõju on peaaegu silmapilkne. Hoiab erksana pikalt ilma tagasilöögita, mida mõned kogevad pärast kohvi joomist.

Öeldakse, et matcha tee kauss võrdub umbes 10ne tassi rohelise teega, millest võib teha omad järeldused. Vaid 100g matcha teed varustab keha 2,41mg aminohappe L-teaniiniga, mis on 5 korda rohkem kui mustas või rohelises tees. L-teaniin parandab loovust, õppimis- ja keskendumisvõimet.
Valmistamine
Ideaalne ettevalmistusmeetod: lisada bambuselusikaga (chashaku) umbes 2 grammi matchat soojendatud glasuuritatud kaussi (chawan), seejärel valada umbes 150 ml vett (keedetud, kuid jahutatud umbes 85C) ja vispeldada usinalt traditsionaalse bambusevispliga (chasen) kuni hakkab vahutama. Traditsiooni kohaselt jagatakse seda teed iga lonksu järel külaliste vahel, ulatades selle järgmisele mõlema käega, või juuakse üksi, aga kolme eraldi lonksuga. Muidugi on võimalik kasutada ka koduseid vahendeid, aga tulemus pole päris sama. Olgugi, et on olemas tosinaid spetsiaalseid instrumente, mida võib matcha tseremoniaalse rituaalina valmistamiseks kasutada, kuid ainuke tõeliselt tähtis instrument teie kodus on armas chasen e bambusevispel, mis on 100 – 120st bambusekiust koosnev spetsiaalselt disainitud vahend peene pulbri korralikuks segamiseks vahutavaks joogiks.

Köögis kasutamine
Tume šokolaaditrüffel on täiuslik kaaslane kausikesele matchale. Matcha on mitmekülgsem kui ükski teine vorm või tee ning selle kasutamisvõimalused toiduvalmistamisel on praktiliselt piiritud. Retsepte leiab erinevatest infoallikatest meeletult, kuid tundke end vabalt laskmaks oma
kujutlusvõimel lennata: matchat võib lisada näiteks jogurtismuutidele või puuviljasegudele. Seda võib kuumalt või külmalt segada piimaga saamaks matcha lattet. Saab lisada igale taignal või jahul põhinevale segule, lisada küpsetamise ajal riisile ja kodus valmistatud pastale. Proovige seda šokolaadivahuga, salati peale piserdatuna, lisandina supile, segatuna
võisse…nimekiri on lõputu. Mõned matcha fanaatikud valmistavad sellest
isegi näomaske ja isetehtud šampoone. 


Õpetusvideo: "Kuidas valmistada matcha teed!" Vaata imeilusat videot Jaapani Chanoyu teetseremooniast!
Eelmine
PU ERH - Kõige müstilisem tee maailmas!

Vastused puuduvad

Email again: